Våra beslut och information

Vi har några regler som vi beslutat oss för att följa:

  • Byggnationer mm:

    Det är varje fastighetsägares ansvar att ha vetskap om var tomtgränsen går.

    Det är inte tillåtet att uppföra byggnationer av vilket slag det månde vara eller att utföra markarbeten på föreningens gemensamma mark utan styrelsens skriftliga medgivande.

    De byggnationer mm som utförts av tidigare fastighetsägare och som köpts i god tro kan kvarstå, men kan inte inkluderas i en vidareförsäljning av fastigheten.

    De byggnationer som avsiktligt byggs på föreningens mark måste dock avlägsnas.

    Vad avser markarbeten (parkeringsplatser mm) så får dessa inte utföras på föreningens mark. Dock skall naturligtvis föreningen säkerställa rätt till anslutning till väg från egen parkeringsplats.
    Om parkeringsplats byggts på föreningens mark kan denna nyttjas av alla.

    (se Jordabalken 3 kap § 12).

    Vi har beslutat om ett krav på en vägavgift för tillskott till vägunderhåll i samband med byggnationer etc som skall betalas då arbetet är slutfört enligt:

    • Särskild vägavgift vid nybyggnation – 10 000kr.
      Markarbeten eller likvärdigt där byggnadsytan är över 45 kvadratmeter – 10 000 kr.
    • Särskild vägavgift för om- och tillbyggnation eller nybyggnation av komplementbyggnad – 5 000kr.
      Markarbeten eller likvärdigt där byggnadsytan är 30 kvadratmeter eller större – 5 000 kr.
  • Båtplatser:

    Föreningens båtplatser fördelas av båt och bryggkommittén efter behov. Vilket innebär att de som har stora båtar har företräde till de större platserna. Fördelningen görs på årsbasis. I normalfallet behåller man sin plats men platsfördelning kan alltså ändras mellan åren. Observera att det inte tillhör en båtplats till en specifik fastighet, då vi inte äger marken där bryggorna ligger utan den ägs av en samfällighet, S13 som vi har en liten andel i tillsammans med andra (se stadgar för bryggor).
    Båtplatserna får endast hyras ut till medlemmar i föreningen.

    Småbåtar (kajak, liten jolle eller motsv.) får läggas längs med gärdesgården. Se blåmarkering på bild.
    Inga båtar får läggas på det rödmarkerade området, då det inte är vår mark.

    .

  • Cyklar på stigen ut till bryggorna:

    Stigen till och från ängen vid Tjällviken och ut till bryggorna är smal. Gående har här företräde. Om man ändå har behov av att cykla skall man visa hänsyn, stanna och släppa fram gående vid möte. Detta gäller speciellt vid kurvor då sikten kan vara begränsad.

    .

  • Arbetsdagar:

    Vi brukar ha två arbetsdagar per år, då vi alla hjälps åt att sköta om vårt markområde. Den första arbetsdagen hålls sista lördagen i maj och den andra i slutet av september. Kallelse till arbetsdagarna kommer på anslagstavlan vid brevlådorna, på mail samt i kalender på hemsidan. På arbetsdagarna träffas vi alltid kl. 10 uppe vid brevlådorna och vi brukar hålla på några timmar. Om ingen från fastigheten kan delta, så har föreningen gemensamt beslutat att man får en faktura på 350 kr. Observera att detta gäller per fastighet och inte per person/ägare. (se stadgarna)

    .

  • Vatten:

    Observera att vår gemensamma brunn inte räcker för att fylla pooler och utomhusspa, etc. Lämpligen kan påfyllning beställas av exempelvis Cleanpipe.

    Sommarvattnet är avstängt på vinterhalvåret från Allhelgonahelgen och slås på vanligtvis veckan före påsk. Detta innebär att varje fastighetsägare ansvarar för att:

    • kranar och kopplingar är öppna under vintern, för att undvika att något fryser sönder med läckage som följd
    • kranar och kopplingar stängs inför att vattnet sätts på vid påsk, för att förhindra översvämning
  • Vägbommen:

    Vägbommen i backen skall vara stängd vinterhalvåret, så glöm inte att stänga bommen direkt efter in- och utpassage. Lämna alltså inte bommen öppen under dagen även om ni bara är där några timmar och glöm inte att informera ev. hantverkare!

    .

  • Skötsel vägområde:

Varje fastighetsägare har ansvar för att sköta vägområdet som finns vid respektive fastighet.

Det ansvaret innebär är att:

    • Sopa bort grus från vägen, viktigt att inte sopa ner gruset i diket, då vägdiken slammar igen om gruset sopas ner i det.
    • Hålla området 0,5 m från vägbanans kant fritt från vegetation samt om det finns dike säkerställa att det är funktionellt.
    • Ta bort vegetation till en höjd av 3,5 meter vid vägbanan, detta för att säkerställa att t ex sopbilar kan köra utan att backspeglar tar i.
  • Midsommarafton:

    På midsommarafton klär vi midsommarstången på ängen nere vid sjön kl. 10. Sedan blir det resning av stången och dans med trevliga lekar på eftermiddagen. Kallelse med exakta tider kommer på anslagstavlan och i kalendern på hemsidan när midsommar börjar närma sig.

    .

  • Trädfällning:

    Vi värnar om både vår vackra utsikt och de fina gamla ekarna som vårt område erbjuder. Det är tillåtet att ta ner träd för att släppa in ljus och sikt. En förutsättning är förstås att samtliga berörda grannar godkänner detta. För att säkerställa att inga skyddsvärda träd fälls skall styrelsen slutligen godkänna innan fällning kan ske. Detta innebär naturligtvis att man får röja sly och mindre buskar utan styrelsens godkännande, dock skall kontakt tas med berörda grannar innan röjning påbörjas.

    .

  • Snöröjning:

    Vi har ett avtal med Fässbergs entreprenad, där vi ligger på ”slingan”, dvs han plogar hos oss då han plogar övriga vägar i området. Vi har dock satt en maxgräns i budgeten om vintern blir väldigt kärv, där vi får ta ett beslut om vi skall fortsätta.

    .

  • Jakträttighet

    Vi har skrivit ett jakträttsavtal med Peter Erixon för jakträtten på vår gemensamma mark. Jakten på rådjur varar från 1/10 till 31/1.
    Peter är kommunjägare för kommunen och är eftersöksjägare (påkörda djur) och har skjuttillstånd inom tättbebyggt område.
    Han hjälper även till med skadedjursproblem som grävling, skabbräv etc. Hans telefonnummer är 0303-208605 resp 0730-285254.

    .

  • GDPR:

    Ni har säkert hört talas om GDPR (General data protection regulation) eller Dataskyddsförordningen som den kallas på svenska.
    Enligt den måste vi meddela vilka personuppgifter vi sparar, varför och hur länge.

    • Vi sparar Namn, personnr, adress, fastighetsbeteckning, telefonnummer och mailadress.
    • Syftet är dels för att kunna komma i kontakt, fakturera och dels för att uppfylla våra skyldigheter mot myndigheter och regelverk.
    • Vi sparar uppgifterna så länge man är medlem i den ekonomiska föreningen och har betalat alla eventuella avgifter samt så länge skyldigheter mot myndigheter och regelverk kräver det.
    • Vi kommer inte att lämna ut uppgifterna till annan part så länge detta inte krävs av lagar och regler.